Blog post

Zašto odabrati Meditex za proizvodnju medicinske opreme?

U svojoj gotovo 30 godina dugoj povijesti, Meditex je od male obiteljske tvrtke izrastao u kompaniju koja zapošljava preko 120 djelatnika te je postao jedan od najvećih proizvođača i distributera jednokratne medicinske konfekcije u Republici Hrvatskoj.

Važno je istaknuti da od samih početaka naglasak stavljamo na kvalitetu proizvedene opreme te izgradnju pouzdanja u odnosu s bolnicama, poliklinikama, farmaceutskom industrijom te distributerima s kojima najčešće ostvarujemo uspješne suradnje. Samostalno provodimo cjelokupni proizvodno-distribucijski proces, što nam daje fleksibilnost. Više o našem poslovanju, povijesti i tome kako možete ostvariti suradnju s nama pročitajte u nastavku.

Logistika u Meditexu

Danas Meditex posluje na gotovo 4.000 m2, što je rezultat višegodišnjeg širenja poslovanja i rasta tvrtke. Proizvodnja, skladište i uprava u istome su gradu, što uvelike olakšava logistiku poslovanja te doprinosi brzini i efikasnosti poslovnih procesa. Pokazatelj zdravog rasta i razvoja kompanije jest postupno širenje proizvodnih pogona i skladišta.

Osim u širenje i unapređenje proizvodnih pogona, napore ulažemo u edukaciju zaposlenika te usvajanje novih tehnologija i modernizaciju cjelokupnog poslovanja. Samostalno provođenje kompletnog procesa proizvodnje omogućava stalnu internu kontrolu kvalitete, što rezultira zadovoljnim klijentima. Naš predani rad omogućio nam je da u nama prepoznate pouzdanog i kvalitetnog partnera.

Kakvu medicinsku opremu proizvodimo?

Primarna nam je djelatnost opskrba medicinskih ustanova (bolnice, poliklinike, domovi zdravlja), no naša ponuda sadrži i brojne proizvode koji svoju primjenu nalaze u industriji, ugostiteljstvu i ostalim privrednim granama. Najviši proizvodni standardi potvrđeni su ISO certifikatima kvalitete te jamče kvalitetu proizvoda i proizvodnju u skladu s normama i zahtjevima koje pred nas postavljaju pravna tijela Europske unije.

Za preciznije objašnjenje proizvodnih procesa, ukratko navodimo neke od skupina proizvoda. Prije svega, riječ je o jednokratnoj medicinskoj opremi, odnosno konfekciji koju možemo podijeliti u dvije glavne skupine: nesterilne i sterilne proizvode. Cjelokupnu ponudu naših proizvoda dostupnih za naručivanje možete pogledati u našem katalogu. Ako imate potrebu za proizvodom koji se ne nalazi u standardnoj ponudi, javite nam se i zajedno ćemo razviti proizvod koji zadovoljava vaše potrebe i zahtjeve.

Nesterilni proizvodi prisutni su u svakodnevnoj upotrebi za zaštitu tijela i radnih površina te za provođenje osobne higijene. Sljedeća tablica prikazuje naše najzastupljenije nesterilne proizvode i njihove primjene.

Naziv proizvodaPrimjena
TrljačiceHigijensko pranje pacijenata
Brisači i krpeČišćenje i održavanje radnih površina
Kape, ogrtači, kombinezoni, odijela, navlake za cipeleZaštita tijela
Plahte, jastučnice, kompleti posteljineZaštita radnih površina i kreveta
Antidekubitalni programSprečavanje nastanka dekubitusa kod pacijenata

S druge strane, sterilni se proizvodi upotrebljavaju u medicinskim postupcima koji zahtijevaju aseptične uvjete rada. Valja napomenuti da se sterilni proizvodi proizvode u strogo kontroliranim uvjetima, odnosno u „čistoj sobi“ u kojoj vladaju strogo propisani uvjeti (određena temperatura, ventilacija zraka, ulazak u prostoriju i posebnoj zaštitnoj opremi) kako bi se zadovoljili standardi proizvodnje istih.

Sljedeća tablica prikazuje naše najzastupljenije sterilne proizvode i njihove primjene.

Naziv proizvoda

Primjena

Kirurške prekrivkePrekrivanje radnih površina i pacijenata prilikom zahvata
Navlake za uređajeZaštita specijalnih uređaja
OgrtačiZaštita tijela
Vrećice za instrumenteOdlaganje instrumenata prilikom zahvata
Incizijske folijeZaštita mjesta incizije
Operacijski setoviKompletan materijal potreban za provođenje nekog zahvata

Proizvodni procesi

Proces proizvodnje odvija se u našem pogonu u Zaboku koji se prostire na 900 m2. 

Materijali koje upotrebljavamo dolaze u balama koje se zatim na specijalnoj proizvodnoj liniji režu na jednake dijelove, a zatim se snop od nekoliko desetaka takvih listova kroji u skladu s krojnom slikom proizvoda koji je potrebno izraditi. Valja naglasiti da su sve krojne slike rezultat rada našeg odjela proizvodnje i razvoja te da smo sami razvili preko 5.000 proizvoda u skladu s vašim zahtjevima. Nakon završetka krojenja dobiveni poluproizvodi odlaze u pogone na daljnju obradu (šivanje, slaganje, pakiranje) te na kraju iz pogona izlazi gotov proizvod pakiran u kutije.

Nakon proizvodnje, oprema se sterilizira etilen-oksidom (EO) te je nakon provođenja postupka spremna za upotrebu. Proces sterilizacije predstavlja izazov i zahtijeva dodatno planiranje jer u Hrvatskoj ne postoje pogoni za sterilizaciju koji bi zadovoljili naše kapacitete. Zbog toga postupak sterilizacije obavljamo u inozemstvu. Sljedeća tablica prikazuje naše najzastupljenije sterilne proizvode i njihove primjene.

Podrijetlo materijala i sirovina

Materijale i sirovine potrebne za proizvodnju dobavljamo od višegodišnjih partnera koji dokazano ispunjavaju standarde kvalitete te pouzdano i u skladu s dogovorom isporučuju sirovinu. To podrazumijeva razne vrste netkanog tekstila, primjerice vlies (polipropilen), meditect (SMS), medilam SBPP (LDPE folija + PP), medilam viskoza (LDPE folija + viskoza), airlaid (celuloza + lateks vezivo) itd. Pri odabiru dobavljača naglasak, uz visoki standard kvalitete, stavljamo i na blizinu istih, stoga je većina naših dobavljača stacionirana u Hrvatskoj i Europskoj uniji, uz izuzetak materijala koji se ne proizvode na navedenom području pa se uvoze iz drugih zemalja (zemlje na području Azije i Sjeverne Amerike).

Distribucija i dostava

Budući da poslujemo na tržištu cijele Hrvatske, robu distribuiramo samostalno i preko kooperanata odnosno veledrogerija. Veledrogerije, s podružnicama diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), svakodnevno dostavljaju našu robu brojnim klijentima. Time smo osigurali jednostavnost i brzinu dostave za područje cijele zemlje. Narudžbe za više od 800 klijenata dostavljamo samostalno na širem području grada Zagreba preko svojih dostavljača.

Težimo što bržem rješavanju vaših upita tako da vrijeme od zaprimanja narudžbe do isporuke iste vama ili veledrogeriji ne prelazi dva radna dana, uz izuzetak većih narudžbi ili narudžbi novih sterilnih artikala, s obzirom na to da isti moraju proći proces sterilizacije koji u pravilu traje 10-14 dana.

Maksimalna prilagođenost potrebama klijenata

Uslijed pandemije i poremećaja u lancima dobave na tržištu su se pojavili proizvodi koji nisu sigurni za upotrebu, no Meditex je zbog svoje lokalne proizvodnje i lanca dobave očuvao visok stupanj kvalitete i opravdao dugogodišnje povjerenje. Prema svojim smo klijentima, usprkos problemima na svjetskoj razini, nastavili redovitu isporuku narudžbi. To je čvrst pokazatelj da nam je bez obzira na okolnosti iznimno važna prilagodba vašim potrebama i zahtjevima te stoga posebnu pozornost posvećujemo brzoj dostavi i provjeri stanja zaliha, narudžbama probnih uzoraka i izradi specijalnih proizvoda.

Naši su proizvodi rezultat usmjerenosti na vas i prilagođavanja vašim potrebama, a s obzirom na to da sami kontroliramo cijeli proces proizvodnje, imamo mogućnost izrađivati proizvode u skladu s promjenjivim potrebama tržišta. Fleksibilnost se očituje i u izradi malih serija proizvoda.

Komunikaciju s vama ostvarujemo preko svojih prodajnih predstavnika koji vas redovito obilaze, upoznaju vas s novostima u svijetu opreme te predstavljaju pouzdanog posrednika između vas i proizvodnje.

Uz bogatu ponudu standardnih proizvoda, konstantno uvodimo nove proizvode, širimo aspekte svog poslovanja te vam tako osiguravamo to da na jednom mjestu možete pronaći sve proizvode od netkanog tekstila i operacijske setove koji su vam potrebni za poslovanje. U suradnji s našim prodajnim predstavnicima možete sami izraditi svoje jedinstvene setove s komponentama koje najbolje odgovaraju potrebama provođenja određenih zahvata.

Svim novim i potencijalnim klijentima želimo na raspolaganje dati svoje proizvodne kapacitete te im svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom na optimalan način pomoći pri odabiru ili stvaranju proizvoda. Ako imate potrebu za izradom specijalnog proizvoda prilagođenog određenim zahtjevima, obratite nam se s povjerenjem kako bismo zajedno osmislili i razvili izgled i funkciju proizvoda koji će zadovoljiti vaše potrebe te osigurati kvalitetu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.