Blog post

Izrada jastuka za pronacijski položaj u suradnji s OB-om Pula

Razvoj novih proizvoda inovacijska je djelatnost koja obuhvaća proces prepoznavanja, stvaranja i isporučivanja novih vrijednosti ili koristi proizvoda.

Važno je istaknuti da smo u tom procesu osobito posvećeni razvoju proizvoda prilagođenih vašim potrebama. To znači da u suradnji s klijentima stvaramo i one proizvode koji se ne nalaze u standardnoj ponudi, ali zadovoljavaju njihove specifične zahtjeve. Takve suradnje najčešće ostvarujemo s bolnicama i poliklinikama, farmaceutskom industrijom te distributerima. 

U nastavku saznajte više o tome kako smo u suradnji s Općom bolnicom Pula osmislili izgled i funkciju jastuka za pronacijski položaj, odredili mu ekonomsku korist, procijenili proizvodne kapacitete te razvili i testirali prototip.

Što Meditexu podrazumijeva prilagođeni proizvod?

Inicijativu za razvoj novog proizvoda iskazuju nam zdravstvene ustanove u situacijama kada postoji teškoća u otklanjanju ili rješavanju pojedine situacije, a sve s ciljem pružanja što kvalitetnije zdravstvene skrbi za bolesnika. Kako bi se taj cilj ispunio, potrebno je zajednički stvoriti efikasno i napredno radno okruženje. Pritom je iznimno značajan izravan i blizak kontakt koji uspostavljamo s klijentom. Naša suradnja započinje time da naš prodajni predstavnik odlazi do glavne sestre ili tehničara odjela te zajednički dogovaraju izgled, svrhu i funkciju proizvoda.

Strategija razvoja novih proizvoda zahtjevan je proces. U njemu sudjeluju i surađuju svi odjeli naše tvrtke. Pod strategijom podrazumijevamo proučavanje opasnosti i mogućnosti koje okruženje nudi, pri čemu se analiziraju prednosti i nedostatci dostupnih resursa.

Faze razvoja novog proizvoda

Sam proces razvoja novog proizvoda odvija se u nekoliko faza. Nakon što prikupimo sve ideje o novom proizvodu, svaku od njih vrednujemo i odabiremo one proizvode koji najbolje odgovaraju ostvarenju cilja koji smo postavili u vezi s uvođenjem novog proizvoda. Potom određujemo ekonomsku korist proizvoda za klijenta, izvodimo opću evidenciju o cijeni proizvoda, procjenjujemo potrebne proizvodne kapacitete te predviđamo troškove. Slijedi razvoj prototipa proizvoda te testiranje.

Dizajn proizvoda odnosi se na jedinstvo estetike i funkcionalnosti. Veoma nam je važno osigurati kvalitetu, odnosno sposobnost proizvoda da ispuni funkciju kojoj je namijenjen, a to između ostalog podrazumijeva i trajnost, pouzdanost, preciznost te lakoću rukovanja.

Kako smo pomogli Općoj bolnici Pula – od prvog kontakta do uspješne suradnje

Razvoj jastuka za pronacijski položaj pokrenuli smo u suradnji s Respiracijskim centrom Opće bolnice Pula tijekom jeseni 2021. godine. Potreba za njim javila se nakon što se svijet suočio s novim medicinskim izazovima uzrokovanim virusom SARS-CoV-2. Naime, pacijenti zaraženi tim virusom koji su liječeni u jedinicama intenzivnog liječenja i trebaju pomoć pri disanju zbog oštećenja pluća imaju visoku stopu smrtnosti. Potrebnu pomoć omogućuje im primjena mehaničkoga ventilatora.

U stanjima poput pneumonije, pluća se sastoje od normalnih i oštećenih područja. Oporavak oštećenih područja zahtijeva određeno vrijeme tijekom kojeg pacijentu može trebati pomoć i potpora mehaničke ventilacije. Ventilacija osobe koja leži u pronacijskom položaju (na trbuhu) umjesto ležanja na leđima (supinacija) može poboljšati rad uređaja i tako smanjiti nuspojave.

Bolesnici su u tim slučajevima stavljani u pronacijski položaj u kojem su boravili po nekoliko sati te je ispod njih umetano više jastuka kako bi se osigurala adekvatnost položaja, a u skladu s time i adekvatna ventilacija. Sam postupak stavljanja u pronacijski položaj bio je vrlo nepraktičan i neugodan za zdravstveno osoblje, ali i za samog bolesnika. Tako se javila potreba za izradom proizvoda koji bi svim sudionicima zdravstvenog sustava olakšao proces liječenja.

Stoga je voditelj respiracijskog centra izradio skicu jastuka te smo nakon definiranja dimenzija i materijala započeli s proizvodnjom. Rezultat je suradnje jastuk izrađen od dviju vrsta spužve: donji dio čini čvrsta spužva, dok je na gornjem dijelu jastuka memorijska pjena koja ublažava pritisak predilekcijskih mjesta za nastanak dekubitusa. Jastuk je presvučen vodonepropusnom tkaninom od poliestera i poliuretana koja je obrađena protiv gljivica, plijesni i bakterija.

Jastuk je zdravstvenim djelatnicima olakšao postavljanje bolesnika u pronacijski položaj, a bolesnicima osigurao lakšu ventilaciju. Budući da smo time ostvarili zajednički cilj, proizvod je prezentiran i ostalim zdravstvenim bolnicama pa je tako našao svoju primjenu i u KBC-u Zagreb, Klinici za infektivne bolnice "Fran Mihaljević" Zagreb, KB-u Dubrava, KB-u Sveti Duh, KBC-u Split, KBC-u Osijek, OB-u Šibenik. Osim toga, razvoj ovog proizvoda potaknuo nas je u ideji da razvijemo i jastuk za pronacijski položaj glave koji je također našao svoju primjenu u jedinicama intenzivnog liječenja.

Slika jastuka za pronacijski položaj koji je izradio Meditex

Obratite nam se za razvoj profesionalne medicinske opreme

Na temelju primjera navedenih proizvoda i ostvarene suradnje, željeli smo vam pružiti uvid u sam proces razvoja proizvoda te vam ukazati na to da u slučaju vaše potrebe isto možemo učiniti i za vas. Bez obzira na to imate li već izrađenu skicu proizvoda, zanima vas više o našoj ponudi, ili nekoj drugoj našoj priči, obratite nam se s povjerenjem i rado ćemo dogovoriti sastanak u uvjetima koji najbolje odgovaraju vašim preferencijama.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.